Annons:

Bild: Postnord

Postnord vill sänka utdelningskraven

POSTNORD2024-02-02

Postnords koncernchef Annemarie Gardshol varnar för att bolaget kan behöva stöd från staten om inte kraven på postutdelningen sänks. ”Kan man få det kan vi skjuta på tidpunkten för när vi eventuellt kan behöva statsstöd”, säger hon till TT.

De servicekrav som ställs på Postnord innebär i dagsläget att 95 procent av breven ska vara framme på två dagar. Men enligt Annemarie Gardshol klarade Postnord inte det uppdraget under fjärde kvartalet 2023. Hon varnar för att Postnord kommer att behöva ekonomiskt stöd av staten om kraven inte sänks.

Annemarie Gardshol säger till TT att servicekravet behöver sänkas till att 85 procent av breven ska levereras inom tre dagar, i kombination med ett krav på att 97 procent av breven ska vara framme inom fem dagar.

Postnords bokslut visar enligt TT att det fjärde kvartalet innebar minskad omsättning och fortsatt nedgång av paket- och brevvolymerna. Samtidigt blev resultatet starkt, med en vinst på 124 miljoner kronor, vilket är väsentligt bättre än 2022. Då innebar fjärde kvartalet en förlust på 20 miljoner kronor.

”Det är något jag är väldigt stolt över. Organisationen har gjort ett fantastiskt jobb”, säger Annemarie Gardshol till TT.

Antalet anställda på Postnord minskade med 1 400 under fjärde kvartalet, till totalt 24 560 i medelantal. Enligt Annemarie Gardshol kommer den processen att fortgå under 2024, men utan stora stålbad och varsel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA