"Privatisera flygledningen"

FLYG2007-04-25

Den senaste tidens förseningar på Arlanda på grund av brist på flygledare visar att det är dags att bryta upp Luftfartsverkets monopol, anser Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Det är bråttom att flygledningen blir konkurrensutsatt, skriver SKL i ett bev till infrastrukturminister Åsa Torstensson. Bakom brevet står också Svenska Flygföretagens Riksförbund, SFR och Aviation Capacity Resources, ACR.

Bristen på flygledare skulle försvinna om Luftfartsverket förlorade sitt monopol, menar de i skrivelsen. Det skulle dessutom ge besparingar på sammanlagt 10-20 miljoner kronor för de kommuner, landsting och regioner som driver flygplatser.

– Nu vill vi se ett snabbt genomförande av konkurrensutsättningen på den här marknaden. Konkurrensverket har redan uttryckt att det inte finns några hinder att öppna marknaden, säger
Ulf Johansson på SKL i ett pressmeddelande.

Luftfartsstyrelsen presenterade i höstas en utredning med ett förslag för konkurrensutsättning av flygkontrolltjänsten.

– Om flygplatserna ges möjlighet att driva flygkontrolltjänst i egen regi kan det ske till en betydligt lägre kostnad än i dagsläget. Det finns dessutom redan både svenska och utländska alternativ till Luftfartsverket på marknaden, säger Ulf Johansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA