Protester mot höjd pensionsålder

FRANKRIKE2003-08-05

Miljontals franska löntagare protesterade i maj mot höjd pensionsålder. Mobiliseringen var störst inom den offentliga sektorn.

– OK. Det kan tyckas orättvist att jag inte behöver arbeta lika länge som en privatanställd för att få full pension. Men jag förstår inte varför man ska höja pensionsåldern, när arbetslösheten är tio procent.

Så säger en anställd inom finansdepartementet. Hon var en av miljontals löntagare som strejkade och demonstrerade i Frankrike den 13 maj då alla stora fackförbund varslat om en gemensam aktion. Av de statsanställda deltog 57 procent i endagsstrejken.

Det var den manstarkaste manifestationen sedan 1995, då regeringen drog tillbaka en reform, som innebar höjd pensionsålder för de offentliganställda. Den 25 maj genomfördes ytterligare aktioner och facken har hotat med att trappa upp olika strejker.

Regeringen har den här gången sagt att den inte kommer att ge vika. En reform ska presenteras inför parlamentet under försommaren.

Från och med 2008 ska statstjänstemännen arbeta i 40 år för att få ut full pension, mot 37,5 år idag. De får då samma villkor som de privatanställda. På sikt måste alla räkna med att arbeta i 42 år.

Trots en rad manifestationer under den gångna månaden är löntagarna splittrade.

Några fackförbund vill inte höra talas om försämringar, andra kräver att reformen görs om. Två organisationer har godkänt regeringsförslaget, däribland Frankrikes näst största fackförbund CFDT.

– Det är oacceptabelt att
olika löntagargrupper inte har samma pensionsvillkor. En av de viktigaste frågorna för oss är att framtidens pensionsutbetalningar inte blir lägre än idag. I utbyte mot höjd pensionsålder får vi andra fördelar, säger Marie-Claude Kervella, som är generalsekreterare för CFDTs statstjänstemannafederation.

Andra fackförbund hävdar att reformen kommer att göra pensionärerna till en fattigare grupp: Många äldre löntagare utestängs från arbetsmarknaden och allt färre kommer att kunna uppnå full pensionspoäng i framtiden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA