Protester mot höjd pensionsålder

FRANKRIKE2003-08-05
Miljontals franska löntagare protesterade i maj mot höjd pensionsålder. Mobiliseringen var störst inom den offentliga sektorn.

– OK. Det kan tyckas orättvist att jag inte behöver arbeta lika länge som en privatanställd för att få full pension. Men jag förstår inte varför man ska höja pensionsåldern, när arbetslösheten är tio procent.

Så säger en anställd inom finansdepartementet. Hon var en av miljontals löntagare som strejkade och demonstrerade i Frankrike den 13 maj då alla stora fackförbund varslat om en gemensam aktion. Av de statsanställda deltog 57 procent i endagsstrejken.

Det var den manstarkaste manifestationen sedan 1995, då regeringen drog tillbaka en reform, som innebar höjd pensionsålder för de offentliganställda. Den 25 maj genomfördes ytterligare aktioner och facken har hotat med att trappa upp olika strejker.

Regeringen har den här gången sagt att den inte kommer att ge vika. En reform ska presenteras inför parlamentet under försommaren.

Från och med 2008 ska statstjänstemännen arbeta i 40 år för att få ut full pension, mot 37,5 år idag. De får då samma villkor som de privatanställda. På sikt måste alla räkna med att arbeta i 42 år.

Trots en rad manifestationer under den gångna månaden är löntagarna splittrade.

Några fackförbund vill inte höra talas om försämringar, andra kräver att reformen görs om. Två organisationer har godkänt regeringsförslaget, däribland Frankrikes näst största fackförbund CFDT.

– Det är oacceptabelt att
olika löntagargrupper inte har samma pensionsvillkor. En av de viktigaste frågorna för oss är att framtidens pensionsutbetalningar inte blir lägre än idag. I utbyte mot höjd pensionsålder får vi andra fördelar, säger Marie-Claude Kervella, som är generalsekreterare för CFDTs statstjänstemannafederation.

Andra fackförbund hävdar att reformen kommer att göra pensionärerna till en fattigare grupp: Många äldre löntagare utestängs från arbetsmarknaden och allt färre kommer att kunna uppnå full pensionspoäng i framtiden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.