Rakel i drift i hela landet

POLISEN2011-05-30
Kommunikationssystemet Rakel är nu utbyggt i hela Sverige. Jämtland, Västerbotten och Norrbotten är klara. Från och med i dag använder alla polismyndigheter Rakel.

Rakel är ordinarie kommunikationssystem för alla polismyndigheter från och med i dag, måndag. Men systemet är inte problemfritt. Förra året rapporterade polisen 243 tillbud som beror på bristande täckning, enligt Nyhetsbyrån Siren.

Bland annat har poliser misslyckats med att kalla på förstärkning. Det har också förekommit svårigheter med att få kontakt med räddningstjänsten. Ett problem är att systemet tycks vara känsligt vid regn.

Totalt sett är Göran Krook, verksamhetsansvarig på Rikspolisstyrelsen, dock nöjd med införandet av Rakel.

- Dålig täckning levde vi med under det gamla systemet också, då fick man flytta lite på sig. Men nu när Rakel har tagits i drift fungerar det bättre än det gamla systemet, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Tillbuden är sammanräknade i polismyndigheternas interna system för rapporterade arbetsskador.

Rakelsystemet

Ett nationellt kommunikationssystem som ska stärka samhällets krishantering. Rakel används inte bara av polis och räddningstjänst utan även av kommuner, landsting och en del privata bolag. Trafikverket, Regeringskansliet och Riksdagsförvaltningen har också anslutit sig för att kunna kommunicera vid större kriser. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap administrerar Rakel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.