Regeringen flyttar fler jobb från Stockholm

OMLOKALISERING2018-01-23
Regeringen omlokaliserar 300 statliga årsarbetskrafter från Stockholms län. Däribland Myndigheten för tillgängliga medier, som i sin helhet flyttas till Malmö. Dessutom ska Sidas huvudkontor flytta från Stockholms innerstad till förortskommunen Botkyrka.

Myndigheten för tillgängliga medier ska flytta till Malmö.

– Det skapar så klart jättemycket oro och frågetecken. Det är väldigt konkret, det handlar om försörjning, säger Malin Elgborn, ordförande för myndighetens ST-avdelning.

Enligt regeringens besked ska flytten vara genomförd senast 31 december 2019.

– Det som händer nu är att alla börjar fundera på vilka villkor som gäller för dem. Man tänker på sin anställningstrygghet – och att det inte är så tryggt i staten längre, säger Malin Elgborn.

Den myndighet som står inför den största flytten, med 500 årsarbetskrafter, är Sida. Men flyttlasset går inte så långt, från Stockholms innerstad till förortskommunen Botkyrka.

»Det är också viktigt att staten ökar sin närvaro i storstädernas ytterområden«, skriver vice statsminister Isabella Lövin, MP, i ett pressmeddelande.

STs ordförande Britta Lejon är kritisk till det sätt statliga jobb flyttas på.

– Vi tycker självklart att det är viktigt med statlig service och närvaro i hela landet. Men det här är fel väg att gå. Det kostar pengar och det påverkar verksamheten negativt under en övergångsperiod. Och för våra medlemmar är det en otroligt stor omställning i livet, säger hon.

Hon ser hellre att staten anställer fler inom exempelvis Polisen, Arbets­förmedlingen, Försäkringskassan, Pos-ten och järnvägsunderhållet.

På presskonferensen sade civil­minister Ardalan Shekarabi, S, att rege­ringen ska komplettera omlokaliseringarna med en bättre styrning av de stora myndigheternas beslut om var de placerar sina kontor.

– Det ska inte vara någon smyg­centralisering och slentriancentralisering, sade Ardalan Shekarabi.

Utöver omlokaliseringarna ska rege­ringen även utöka Trafikverkets kontor i Kristianstad med 80 till 100 nya årsarbetskrafter.

Statliga jobb som omlokaliseras

  • Inspektionen för social­försäkringen: Hela myndigheten med 50 till 60 årsarbets­krafter till Göteborg.
  • Myndigheten för tillgängliga medier: Hela myndigheten med 100 årsarbetskrafter till Malmö.
  • Arbetsmiljöverket: 25 års­arbetskrafter till Mölndal.
  • Kronofogden: 15 årsarbetskrafter till Kristianstad, 10 till Luleå och 10 till Sundsvall.
  • Sida: Hela myndighetens huvudkontor med 500 årsarbetskrafter till Botkyrka.
  • Swedac: 40 årsarbetskrafter till Borås.
  • Tillväxtverket: 10 årsarbetskrafter till Malmö.
  • Tullverket: 30 årsarbets­krafter till Malmö.

Dessutom ska Trafikverket utöka sin verksamhet på regionkontoret i Kristianstad med 80–100 årsarbetskrafter, senast 31 december 2019.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Omlokalisering
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.