SIDAS nuvarande kontor på Östermalm i centrala Stockholm.
Bild: Helena Landstedt
SIDAS nuvarande kontor på Östermalm i centrala Stockholm.

En av fyra kan lämna Sida vid flytt

OMLOKALISERING2019-03-06
Var fjärde anställd säger att de kan tänka sig att lämna Sida när myndigheten flyttar till Botkyrka. Det visar en konsekvensanalys som genomförts av myndigheten.

I en enkät uppger var fjärde anställd att de överväger att lämna Sida om flytten till Botkyrka genomförs. Ett av skälen är att det tar längre tid att pendla till och från jobbet. Flytten kommer också att försenas till tidigast 2024, uppger biståndsmyndigheten egen webbtidning Omvärlden.

”En majoritet av Sidas medarbetare har uppgivit att de får en timmes längre resväg per dag, då är det klart att var och en kanske tagit sig en funderare”, konstaterar projektledaren Rebecka Orrenius Alffram i tidningen.

Enligt Omvärlden riskerar kostnaderna för den planerade flytten av Sida från centrala Stockholm till Botkyrka kommun att skena. Enligt konsekvensanalysen kommer prislappen för omlokaliseringen att bli 124 miljoner kronor. En huvudorsak är att Sida måste bygga ett helt nytt kontorshus för sina 500 anställda, då Botkyrka kommun saknar lämpliga lokaler.

Av de 124 miljonerna är drygt hälften kostnader Sida skulle haft oavsett vart myndigheten flyttat. Men 60 miljoner kronor tillkommer för att flytten går just till Botkyrka, skriver tidningen. Det handlar framför allt om kostnader för byggkonsulter och rekryteringskostnader för ny personal, för att ersätta dem som väljer att lämna myndigheten.

Hyran beräknas också bli betydligt högre i Botkyrka. Myndigheten kan inte teckna hyreskontrakt för längre tid än sex år i taget. Risken för en hyresvärd som ska investera 500-750 miljoner kronor i ett nytt kontorshus blir därför enligt konsekvensanalysen stor i ett relativt oattraktivt område som Botkyrka. Sida kalkylerar med en ny hyra på mer än 60 miljoner kronor per år, att jämföra med de 40 miljoner myndigheten i dag betalar för lokalerna i Stockholms innerstad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.