Regeringen föreslår billigare a-kassa

BUDGETPROPOSITION2013-09-09
Över två miljoner förvärvsarbetande kan få sänkt a-kasseavgift när regeringen tar bort den differentierade arbetslöshetsavgiften. Men medlemmarna i STs a-kassa påverkas inte.

Regeringen vill ta bort den differentierade arbetslöshetsavgiften. 2,2 miljoner förvärvsarbetande kan få sänkt a-kasseavgift med maximalt 255 kronor i månaden. Men medlemmarna i STs a-kassa påverkas inte. Månadsavgiften ligger kvar på 96 kronor.

Det var alliansregeringen som införde differentieringen. Nu hänvisar den till att arbetsmarknadens parter önskat att den differentierade arbetslöshetsavgiften borde avskaffas.

Genom förslaget minskar skillnaderna betydligt, men försvinner inte helt.

Ytterligare en nyhet ur den kommande höstbudgeten är att regeringen vill sänka arbetsgivaravgiften för den som anställer en person yngre än 23 år. Kostnaden blir ungefär 1 000 kronor mindre per månad för en ungdom med en månadslön på 18 000 kronor, har regeringen räknat ut. Tidigare har arbetsgivaravgifterna halverats för anställda under 26 år.

Dessutom vill regeringen satsa på så kallade YA-jobb, anställning på yrkesintroduktionsavtal. Ungdomar upp till 25 år gamla kan få avtalsenliga löner och villkor under en period då arbete, handledning och utbildning kombineras. Yrkesintroduktionsavtal har tecknats mellan arbetsmarknadens parter i en rad branscher. Nu vill regeringen stötta med subventioner.

De tre förslagen presenterades på måndagen, en vecka innan budgetpropositionen lämnas till riksdagen. Regeringen beräknar att de tillsammans kostar 3,1 miljarder kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.