Regeringen föreslår ökad koll på arbetsmiljön

ARBETSMILJÖ2020-02-20
Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, skriver tillsammans med Marie Nilsson, IF Metall, och Johan Lindholm, Byggnads, att de regionala skyddsombuden bör få möjlighet att besöka fler arbetsställen. Det kräver en ändring av arbetsmiljölagen så att regionala skyddsombud får utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal.

Bakom inlägget ligger att allt fler arbetsplatser saknar egna skyddsombud. Enligt debattartikeln har de regionala skyddsombuden ett särskilt viktigt uppdrag att få i gång ett lokalt skyddsarbete på sådana arbetsplatser.

”Att företag med svenska kollektiv­avtal, men en stor andel utstationerade arbetstagare, inte kan kontrolleras på samma sätt som andra företag med kollektivavtal är inte rimligt. Det leder till att företag som gör rätt riskerar att konkurreras ut av oseriösa företag som tummar på säkerheten genom kryphål i lagen. Framför allt löper tiotusentals människor som arbetar i Sverige stora risker för sin hälsa och sitt liv. Det handlar inte bara om risken för arbetsplatsolyckor utan även om risken för arbetsrelaterade sjukdomar”, skriver de tre i debattartikeln på Dagens Nyheter.

En arbetsmarknad i förändring kräver nya politiska beslut för att vi ska kunna bibehålla en hög skyddsnivå i arbetsmiljöarbetet. Därför vill vi stärka skyddsombudens roll, och föreslår att de regionala skyddsombuden även ska kunna verka på alla de arbetsplatser som har eller brukar ha kollektivavtal, skriver de tre. Med debattartikeln aviserar Eva Nordmark att regeringen i dag kommer att presentera sådana förslag.

Eva Nordmark.
Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Eva Nordmark.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.