Annons:

Skyddsombud kan få utökade rättigheter

ARBETSMILJÖ2020-03-24

Regeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.

Regeringen med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, i spetsen har tidigare i år meddelat att man vill ge regionala skyddsombud tillträde till alla arbetsplatsplaster med kollektivavtal. Tidigare har det funnits krav på att minst en fackmedlem ska finnas på arbetsplatsen för att ett regionalt skyddsombud ska få tillträde.

I förslaget som nu lämnas till riksdagen skriver regeringen att rörligheten på den svenska arbetsmarknaden har ökat och att det därför blivit allt svårare att upprätthålla ett kontinuerligt arbetsmiljöarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare. Samtidigt har också den fackliga organisationsgraden minskat.

Regeringen anser att regionala skyddsombud har viktiga uppgifter i att få i gång lokalt arbetsmiljöarbete och uppmärksamma risker på arbetsplatser där det saknas, och föreslår därför utökade möjligheter till tillträde.

Går lagändringen igenom riksdagen kan den nya lagen börja gälla redan 1 augusti i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA