TCO: Arbetsmiljön viktig under krisen

ARBETSMILJÖ2020-04-27
Arbetsmiljöfrågorna är minst lika viktiga under dagens kris som i normala fall, skriver TCO-ordföranden Therese Svanström i ett blogginlägg, där hon också kritiserar att riksdagen stoppat ett förslag att stärka de regionala skyddsombuden.

Många av yrkesgrupperna inom TCO har inte möjlighet att sköta sina uppgifter hemifrån, konstaterar Therese Svanström. I vården, omsorgen och skolan arbetar TCO-medlemmar nära människor som är i riskzonen för smitta av covid-19. Men också poliser, tulltjänstemän, kustbevakare och försvarsanställda utför sitt arbete i vanlig ordning.

”Statsanställda medlemmar i Fackförbundet ST ser till att myndigheterna i Sverige fortsätter att fungera”, konstaterar hon på bloggen.

Therese Svanström betonar att alla har rätt till en god arbetsmiljö. Och på de allra flesta arbetsplatser finns det väl fungerande system, där arbetstagare och arbetsgivare samverkar och arbetar systematiskt med att identifiera och eliminera risker. Men hon konstaterar att det också finns arbetsplatser utan fungerande metoder att hantera arbetsmiljöarbetet:

”Det är därför beklagligt att en majoritet i Sveriges riksdag meddelat att de kommer att stoppa regeringens förslag som skulle ha inneburit en förbättring av systemet med regionala skyddsombud. Nu riskerar både företag och arbetstagare att inte få det stöd som hade blivit möjligt med förslaget”, skriver Therese Svanström.

TCO-ordföranden tycker att det är mycket oroväckande att arbetsmiljöarbetet i form av skyddsombudsverksamheten ifrågasätts. Om inte parterna på arbetsmarknaden tog ett stort ansvar, både ekonomiskt och praktiskt för en fungerande tillsyn skulle insatserna för en god arbetsmiljö minska drastiskt:

”Jag tror att Coronapandemin kommer leda till att arbetsmiljöfrågor ökar i betydelse. Det skulle leda till att fler arbetstagare i Sverige får ett bättre skydd. Ingen ska behöva skadas eller bli sjuk av sitt jobb!”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.