TCO: Arbetsmiljön viktig under krisen

ARBETSMILJÖ2020-04-27

Arbetsmiljöfrågorna är minst lika viktiga under dagens kris som i normala fall, skriver TCO-ordföranden Therese Svanström i ett blogginlägg, där hon också kritiserar att riksdagen stoppat ett förslag att stärka de regionala skyddsombuden.

Många av yrkesgrupperna inom TCO har inte möjlighet att sköta sina uppgifter hemifrån, konstaterar Therese Svanström. I vården, omsorgen och skolan arbetar TCO-medlemmar nära människor som är i riskzonen för smitta av covid-19. Men också poliser, tulltjänstemän, kustbevakare och försvarsanställda utför sitt arbete i vanlig ordning.

”Statsanställda medlemmar i Fackförbundet ST ser till att myndigheterna i Sverige fortsätter att fungera”, konstaterar hon på bloggen.

Therese Svanström betonar att alla har rätt till en god arbetsmiljö. Och på de allra flesta arbetsplatser finns det väl fungerande system, där arbetstagare och arbetsgivare samverkar och arbetar systematiskt med att identifiera och eliminera risker. Men hon konstaterar att det också finns arbetsplatser utan fungerande metoder att hantera arbetsmiljöarbetet:

”Det är därför beklagligt att en majoritet i Sveriges riksdag meddelat att de kommer att stoppa regeringens förslag som skulle ha inneburit en förbättring av systemet med regionala skyddsombud. Nu riskerar både företag och arbetstagare att inte få det stöd som hade blivit möjligt med förslaget”, skriver Therese Svanström.

TCO-ordföranden tycker att det är mycket oroväckande att arbetsmiljöarbetet i form av skyddsombudsverksamheten ifrågasätts. Om inte parterna på arbetsmarknaden tog ett stort ansvar, både ekonomiskt och praktiskt för en fungerande tillsyn skulle insatserna för en god arbetsmiljö minska drastiskt:

”Jag tror att Coronapandemin kommer leda till att arbetsmiljöfrågor ökar i betydelse. Det skulle leda till att fler arbetstagare i Sverige får ett bättre skydd. Ingen ska behöva skadas eller bli sjuk av sitt jobb!”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA