Regeringen föreslår rätt att jobba till 69

ARBETSRÄTT2019-04-03
Nu har regeringen lagt en proposition till riksdagen med förslaget att gränsen för när den anställde slutar ha anställningsskydd ska höjas från 67 till 69 år. Förslaget bygger på en överenskommelse i Pensionsgruppen.

I nuläget kan en anställd bara räkna med att få behålla sitt jobb fram till 67 års ålder. Men om fyra år kommer den åldersgränsen att höjas, om regeringen får som den vill.

Regeringen har presenterat ett förslag som innebär att anställningsskyddet ska gälla till och med 68 års ålder redan från årsskiftet. Förutsatt att propositionen röstas igenom i riksdagen kommer sedan gränsen för anställningsskydd att höjas med ytterligare ett år från och med 2023, och då alltså gälla till och med 69 år.

När arbetstagaren uppnår den åldern kan arbetsgivaren enligt propositionen, precis som tidigare, säga upp denne utan krav på saklig grund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.