Regeringen inrättar ny försvarsmyndighet

SAMHÄLLSSKYDD2018-01-15
Regeringen vill inrätta en ny myndighet för psykologiskt försvar. Enligt regeringen är det en viktig del av arbetet för att bygga upp ett modernt totalförsvar anpassat för vår tids hot.

Dagens omvärldssituation ställer krav på ett modernt psykologiskt försvar och därför kommer regeringen att inrätta en ny myndighet med detta ansvar, enligt ett pressmeddelande. Det psykologiska försvaret syftar till att säkerställa befolkningens försvarsvilja i fred och motståndsvilja i krig, att säkerställa att saklig offentlig information snabbt och effektivt kan förmedlas även under störda förhållanden, samt att identifiera, analysera och möta påverkanskampanjer.

Enligt regeringen är Sverige väl rustat för att möta hotet att utomstående krafter ska försöka påverka den svenska valrörelsen. Det svenska valsystemet är robust och Sveriges underrättelsetjänster förvarnar när påverkansoperationer kan misstänkas. Flera myndigheter har fått höjda anslag för att ytterligare vässa sin förmåga, skriver regeringen. Valmyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Säkerhetspolisen och Polismyndigheten har särskilt ansvar för att motverka påverkan av det svenska valresultatet.

Också Regeringskansliet höjer inför 2018 års val sin förmåga att identifiera och skapa en helhetsbild av större incidenter inom informations- och cyberområdet, hur dessa hänger samman och hur de kan utnyttjas i påverkanssammanhang, skriver regeringen.

Under våren kommer regeringen också att bjuda in partiledarna, representanter för media och ägare av sociala plattformar för information och samtal om möjlig utländsk påverkan inför valet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.