Regeringen låter granska sjukregler

SOCIALFÖRSÄKRING2013-05-16
Fyra av tio sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa. Därför uppdrar regeringen till Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, att se över sjukskrivningsreglerna, skriver Dagens Nyheter, DN.

Antalet sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa har ökat kraftigt de senaste åren. Därför överväger regeringen ändrade regler för sjukförsäkringen, skriver DN:

”Hade det varit en somatisk sjukdom som ökat på detta sätt hade vi talat om epidemiska mått. Det finns verkligen skäl att undersöka om sjukförsäkringssystemet är anpassat för psykisk ohälsa och om det är rustat för den här ökningen, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M, till tidningen.

Vid dagens regeringssammanträde ger regeringen ISF i uppdrag att granska hur reglerna i sjukförsäkringen fungerar för sjukskrivna med psykiska diagnoser. Enligt Ulf Kristersson leder sjukskrivning för psykiska besvär ofta till att problemen växer på grund av att den sjukskrivne är frånvarande från arbetet:

”De senaste månaderna har jag verkligen stärkts i tron att frånvaro från jobbet är en mycket större riskfaktor för dem med psykiska diagnoser än för dem som har brutit ett ben. Det finns naturligtvis undantag, men i väldigt många fall är det direkt farligt för dessa personer att inte ha dagliga rutiner och att inte känna sig behövda”, säger han till DN.

Den som blir sjukskriven skulle kunna ordineras att vara på jobbet åtminstone några timmar varje vecka, för att inte sjukdomen ska förvärras. Arbetsgivare måste bli bättre på att ta hand om och bemöta anställda med psykisk ohälsa, anser Ulf Kristersson.

Om sjukdomen leder till att det inte fungerar att arbeta måste ett byte av yrke övervägas av Försäkringskassan, vården och den sjuke, säger ministern till DN:

”Det är en svår omställning för alla att byta arbete eller arbetsuppgifter, men det här fungerar ganska bra i dag för dem med somatiska sjukdomar. Vi har betydligt svårare att ringa in vilka arbetsuppgifter en person med psykiska diagnoser kan byta till. Vi behöver granska om det här kan göras annorlunda.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.