Regeringen måste motivera diskriminering

A-KASSAN2006-11-10

Regeringen bör motivera tydligare varför man lägger ett förslag som missgynnar kvinnor, säger lagrådet efter att ha granskat a-kasseförslaget.

Regeringen har själv medgett att såväl de höjda a-kasseavgifterna som försämringarna för de arbetslösa har negativa effekter för jämställdheten. Lagrådet har enbart granskat avgiftsförslaget, men påminner om att EU-regler förbjuder könsdiskriminering.

En diskriminerande lag kan dock ibland godtas, om den är nödvändig för att klara andra legitima politiska mål. Därför är det angeläget, anser lagrådet, att regeringen visar vilka dessa faktorer är innan den lägger fram ett förslag till riksdagen.

Lagrådet påpekar också att a-kasseavgiften inte får användas som en skatt. Det blir fallet för akademikernas a-kassa, där kassan efter nyår får betala in mer i avgift till staten än medlemmarna får tillbaka i form av arbetslöshetsersättning. Rådet föreslår därför ett tillägg som anger att ingen kassa ska behöva betala in mer än medlemmarna får ut.

Enligt lagförslaget ska enbart de som är i jobb betala den förhöjda a-kasseavgiften. Men eftersom höjningen kan bli upp till 300 kronor och även den som bara jobbat enstaka timmar under en månad måste betala den, uppstår en ”slående tröskeleffekt”, säger lagrådet. Det kan löna sig att avstå från ett tillfälligt arbete.

Lagrådet framhåller att den maxgräns på 300 kronors höjning av månadsavgiften som regeringen utlovat enbart gäller den så kallade förhöjda avgiften. Om a-kassans administrativa kostnader ökar på grund av ändringarna i systemet är det fritt fram att taxera ut det på medlemmarna.

Lagrådet instämmer dock inte i den kritik som bland andra TCO-ordförande Sture Nordh riktat mot den korta tiden för beredning och remiss. Med tanke på att många remissintanser tillfrågats och att lagstiftningen är ett provisorium får beredningen anses godtagbar, slår lagrådet fast.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA