Regeringen sparkar Sidas chef

SIDA2010-05-27

Regeringen sparkar Sidas generaldirektör, efter att först ha kritiserat myndigheten hårt. Charlotte Petri Gornitzka blir ny vikarierande generaldirektör.

Biståndsminister Gunilla Carlsson har flera gånger riktat skarp kritik mot Sidas ledning – för förra sommarens korruptionsskandal i Zambia, och för hur ekonomin på myndigheten hanterats. I går skrev hon en artikel på debattsajten Newsmill att ”Biståndet och biståndsförvaltningen lider av omfattande systemfel.” Och i dag kom beskedet att hon sparkar generaldirektör Anders Nordström.

– Det är en myndighet som under en längre tid har brottats med omfattande problem och brister i hanteringen av myndighetens egen ekonomi och organisation, sa Gunilla Carlsson vid en presskonferens.

Hon är missnöjd med hur ledningen har svarat på kritiken.

– Problemen har uppmärksammats i regeringens dialog med myndigheten, liksom i upprepade rapporter från Riksrevisionen och Ekonomistyrningssverket – utan att tillräckliga åtgärder, som vi ser det, vidtagits.

Framför allt är det den dåliga ekonomin som ligger bakom beslutet att sparka generaldirektören.

– Sida har inte lyckats komma med någon trovärdig plan för hur myndigheten ska komma i ekonomisk balans.

Men inom ST på Sida är man förvånad över ministerns agerande.

– Det känns väldigt hårt. Vi har inte fått en enda förvarning om att hon skulle sparka Anders Nordström. Jag läste det i tidningen och blev väldigt förvånad, säger Sören Berglund, ST-ordförande på Sida.

Efter beskedet kallade myndighetsledningen till ett personalmöte där Anders Nordström berättade om sin syn på situationen.

– Det var ett väldigt bra möte. Han sa att han gjort sitt allra bästa, men att det i det här fallet inte hade räckt, säger Sören Berglund.

Han tycker att det är synd att ministern riktar så stark kritik mot själva biståndsverksamheten.

– I eftermiddag ska vi ha ett medlemsmöte och ta temperaturen på medlemmarnas åsikter. Men min upplevelse är att vi från STs sida har haft synpunkter på ledningens styrning när det gäller omorganisationen och så, men vi har varit väldigt stolta över biståndsverksamheten. Där har det fungerat bra.

Regeringen utser Charlotte Petri Gornitzka till ny vikarierande generaldirektör. Hon kommer närmast från Internationella Rädda Barnen-alliansen, där hon varit generalsekreterare, och har tidigare varit chef på svenska Rädda Barnen. Regeringen ska inom kort också utse Bo Netz till överdirektör. Han är departementsråd på finansdepartementet och har varit tillförordnad chef för departementets budgetavdelning.

Gunilla Carlsson
Gunilla Carlsson

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA