Regeringen väntas köra över Sida

SIDA2010-02-12

Ikväll väntas regeringen besluta att Sida ska behålla sin bemanning i Afghanistan och Irak. Länder där myndigheten planerade att spara in två tjänster. Men Sidas biträdande generaldirektör anser inte att det råder någon förtroendekris mellan Sida och regeringen.

Sida behöver spara cirka 40 miljoner kronor under 2010. Det mesta av besparingen tas på huvudkontoret i Stockholm där antalet årsarbetskrafter minskar med 60 under året.

Men det räcker inte, förklarar Sidas biträdande generaldirektör Magnus Lindell. Därför beslutade man också att dra in en tjänst i Irak och en i Afghanistan. Men det handlar om tillfälliga vakanser, säger han.

Biståndsminister Gunilla Carlsson är missnöjd med beslutet. I den dialog som förts om besparingarna har Sida vidhållit sin uppfattning. I dag har Gunilla Carlsson därför extrainkallat ett regeringsmöte som ska besluta om bemanningen i de båda länderna.

Magnus Lindell anser inte att det handlar om någon förtroendekris mellan Sida och regeringen:

– Vi har två uppgifter. Det ena är att genomföra de ekonomiska besparingarna och det andra är att ha en kraftfull närvaro i konfliktländer. Dagens beslut blir regeringens sätt att prioritera åt oss, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA