Snabba nedskärningar på Sida

SIDA2010-08-30

Sidas kraftiga nedskärningar ska genomföras på kort tid. Enligt tidsplanen ska den nya organisationen – där var femte tjänst i Stockholm ska försvinna – stå färdig redan efter årsskiftet.

Bo Netz är överdirektör på Sida. Han fick tjänsten före sommaren, när regeringen på kort varsel bytte ut myndighetens ledning. Tidigare var han departementsråd och tillförordnad chef för finansdepartementets budgetavdelning. Uppdraget på Sida är tydligt: han är där för att få ordning på ekonomin.

– Kravet från regeringen är att få budgeten och förvaltningskostnaderna i balans under år 2012, säger han.

Sida har i dag 670 årsarbetskrafter, varav drygt 500 är på huvudkontoret i Stockholm. Myndigheten står nu inför en hårdbantning: 120-150 tjänster ska bort till nästa år.

– Vi räknade baklänges utifrån anslaget. Då såg vi hur många årsarbetskrafter som måste bort, säger Bo Netz.

Birgitta Danielson, vice ST-ordförande på myndigheten, säger att beskedet kom som en kalldusch för medarbetarna när de återvände efter sommaren.

– Senast i maj sa den förre generaldirektören att vi närmade oss en ekonomi i balans, så det här blev en chock. Det kommer att drabba verksamheten. Särskilt eftersom vi redan har minskat personalstyrkan med 70 årsarbetskrafter under våren.

Enligt Bo Netz är dialogen både med UD och facken ”tät, öppen och bra”.

Men hur ska ni kunna utföra ert uppdrag med så kraftigt minskad personal?

– Vi är inte där ännu, men vi måste bland annat se hur vi kan arbeta effektivare och smartare. Men visst är det en tuff period vi har framför oss.

Facket har nu bett att få se en prioriteringslista – som regeringen behöver vara med om att formulera.

– Ledningen, UD och regeringen måste tala om vad vi inte ska göra. Så här kraftiga nedskärningar får konsekvenser för verksamheten. Vi behöver få se mer siffror och tydligare prioriteringar, säger Birgitta Danielson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Bistånd Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA