50 uppsagda på Sida

SIDA2010-12-16

I dag fick 50 anställda på Sida besked om att de är uppsagda. Drygt 60 har slutat frivilligt. På IT-avdelningen har inte reglerna i las och turordningsavtalet följts, enligt Birgitta Danielsson, ST.

Bakgrunden är de sparkrav regeringen lagt på Sida. Efter förhandlingar med facken står det nu klart att 50 personer sägs upp. 29 av dem är medlemmar i ST.

Birgitta Danielsson, vice ordförande för ST på Sida, säger att ett tjugotal av de uppsagda är administratörer. På IT-avdelningen sägs 13 anställda upp, vilket innebär att avdelningen mer än halveras.

Under dagen har de fackliga organisationerna haft öppet hus för dem som ville komma och prata.

– Det har varit blandade reaktioner. Några, som trott att de skulle sägas upp, är glada över att få stanna kvar. Men många är upprörda och arga, speciellt de som jobbar med IT, säger Birgitta Danielsson.

På IT-avdelningen har arbetsgivaren varken följt reglerna i las, lagen om anställningsskydd, eller i det statliga turordningsavtalet, anser hon.

– Arbetsgivaren säger att man valt vilka som får stanna utifrån kvalifikationskrav.

ST har inte accepterat tillvägagångssättet, men valde ändå att avsluta förhandlingarna.

– Arbetsgivaren har gjort fel. Självklart måste man följa las och turordningsavtalet. Men vi kom inte längre.

Huruvida man ska nöja sig med att det står i protokollet att facket inte är enigt med arbetsgivaren eller driva frågan vidare till Arbetsdomstolen kan hon inte svara på i dag.

– Det är något vi diskuterar, säger Birgitta Danielsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA