Regeringen vill diskutera med Säpo

POLISEN2020-01-23
Efter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.

I en debattartikel i Dagens Nyheter riktade Klas Friberg på onsdagen öppenhjärtig kritik mot regeringen för hur regeringen planerar att hantera ett EU-direktiv om krypterad information i chattjänster som Messenger och Snapchat. Nu säger ansvarige ministern Anders Ygeman, S, till tidningen att regeringen är villig att sätta sig ned med myndigheten för att diskutera vidare. 

”Vi är beredda att vidta ytterligare åtgärder. Där vi skiljer oss åt är att Säpo menar att det räcker att ändra i EU-kodexen, hur vi tillämpar den i Sverige. Men regeringskansliets bedömning är att det inte räcker att ge polis och Säpo tillgång till dessa verktyg, för att de ska få det krävs att vi också ändrar lagen. Vi måste sätta oss ner, regeringskansliet och myndigheten, och reda ut hur vi bäst får till att polis och säkerhetspolis får dessa verktyg”, säger Anders Ygeman till Dagens Nyheter.

I ett skriftligt meddelande till tidningen ställer sig också Polismyndigheten bakom de krav som Säpo har framfört:

”I likhet med Säkerhetspolisen anser Polismyndigheten att det är mycket angeläget att brottsbekämpande myndigheter ges verktyg för att möta utvecklingen av nya kommunikationstjänster, som i dag ofta används som brottsverktyg. Det är viktigt att detta arbete ges hög prioritet.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.