Regeringssatsningar mot sjukskrivningar

LANDSTING2005-12-15

Regeringen satsar tre miljarder kronor på att mobilisera landstingen att i samverkan med Försäkringskassan få ner sjukskrivningstalen.

Regeringen försöker tvinga fram nya tag för att få ner sjukskrivningarna. I ett samarbete med Landstingsförbundet vill man att landstingen ska engageras i att aktivt sträva efter kortare sjukskrivningstider. De tre miljarder som satsas ska användas för att belöna landstingen om de verkligen lyckas få ner sjukskrivningstalen lokalt.

En miljard kronor per år ska kunna betalas ut. 250 miljoner kronor fördelas mellan landstingen i förhållande till deras invånarantal. De återstående 750 miljonerna fördelas utifrån hur stor minskning av sjukfrånvaron respektive landsting lyckats åstadkomma.

En förutsättning för att pengar ska betalas ut är att respektive landsting kommer överens med Försäkringskassan om vilka åtgärder som ska genomföras.

Samtidigt vill regeringen tvinga Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen att samarbeta bättre om rehabiliteringen av de långtidssjuka. Alla som varit sjukskrivna i två år eller mer, och de som har tidsbegränsad sjuk- och aktivitetsersättning ska få en individuell genomgång. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska gemensamt gå igenom varje fall och undersöka om rätt åtgärder satts in eller hitta lösningar för en återgång till arbetslivet.

Västra Götaland och Västmanland blir pilotområden för det nya samarbetet. Verksamheten ska starta redan vid årsskiftet och syfta till att hitta bra samarbetsmodeller.

Före utgången av 2007 ska alla långtidssjukskrivna i hela landet ha blivit föremål för en genomgång.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA