Reglerna om tjänstefel kan skärpas

STATSTJÄNSTEMÄN2018-04-12

Statstjänstemän kan komma att ställas inför domstol i fler fall i framtiden. Riksdagens konstitutionsutskott begär förslag från regeringen om ett utvidgat straffansvar för tjänstefel.

Genom den så kallade ämbetsansvarsreformen 1975 begränsades det straffrättsliga ansvar som läggs på statens anställda vid fel och försummelser i tjänsten. I dag kan statstjänstemän dömas i domstol för tjänstefel vid myndighetsutövning, men övriga fel och försummelser hanteras av myndigheternas disciplinnämnder, personalansvarsnämnder.

I flera motioner kräver de borgerliga och Sverigedemokraterna att tjänstefelsreglerna åter skärps. Och rikskdagens konstitutionsutskott, KU, ställer sig bakom kravet. Enligt KU skulle ett utökat straffansvar stärka skyddet för medborgarnas rättssäkerhet och öka förtroendet för den offentliga verksamheten. Utskottet förespråkar visserligen inte en återgång till de regler som gällde före 1975, men vill se en översyn.

Justitieminister Morgan Johansson, S, har i en interpellationsdebatt i riksdagen redan öppnat för en sådan översyn ”för att låta se över om det straffrättsliga skyddet är tillräckligt”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA