STs förbundsordförande Annette Carnhede och statsminister Fredrik Reinfeldt samtalar på STs kongress.
Bild: Casper Hedberg
STs förbundsordförande Annette Carnhede och statsminister Fredrik Reinfeldt samtalar på STs kongress.

Reinfeldt försvarar reformer

ST-KONGRESS2012-05-29

”Vi bär ansvar för de senaste årens sjukförsäkringsreformer. Och det ansvaret ska vi inte skylla ifrån oss”. Det beskedet gav statsminister Fredrik Reinfeldt till STs medlemmar när han i dag invigningstalade på förbundets kongress.

STs ordförande Annette Carnhede öppnade kongressen med att beskriva hur landets statsanställda arbetar i en alltmer pressad verklighet: mer och mer arbete utförs på oavlönad arbetstid. Medarbetare förväntas vara tillgängliga dygnet runt och samtidigt görs flera hundra hot- och våldsanmälningar varje år av STs medlemmar.

Hon anser att situationen har ett tydligt samband med de nya sjukförsäkringsregler som regeringen har infört.

– Det är våra medlemmar som varje dag möter desperata människor som drabbas av nya direktiv och nya regler. Vi kräver att regeringen tar konsekvenserna av sin politik.

Hon slog fast att regeringen aldrig mer får skylla konsekvenserna av reformerna på sina myndigheter.

­– Det har hänt och det får aldrig upprepas!

Statsminister Fredrik Reinfeldt höll med. När han klev upp i talarstolen betonade han att regeringen inte ska skylla ifrån sig.

­– Ansvar ska byggas uppifrån och ska inte skyllas nedåt.

Ändå förklarade han att reformerna var viktiga ­ ”för att bryta ned utanförskapet och minska de stora svenska ohälsotalen” ­ och att vissa reaktioner på de nya reglerna är ofrånkomliga.

­– Kan vi helt enkelt skippa det? Komma bort från det? Jag tror att det är svårt.

Till Publikt säger han att statliga myndigheter ibland måste meddela besked som medborgarna inte fullt ut uppskattar.

­– Ingenting ska beskrivas som oundvikligt. Men jag tror att all hantering som handlar om sköra människor riskerar att hamna i en situation där man tvingas meddela beslut som inte alltid uppskattas.

Han tror att bara själva diskussionen om problemen kan hjälpa.

– Vi måste naturligtvis prata med personalen och uppmuntra dem. Det de gör gör Sverige bättre. Och naturligtvis vara tydliga med att följa upp och stötta varandra när det leder till hot och kanske till och med till våld.

En annan fråga som Fredrik Reinfeldt och Annette Carnhede tog upp i sina anföranden på STs kongress var hur statliga verksamheter privatiseras och läggs ut på entreprenad, och hur myndighetsuppgifter utförs av bemanningsföretag.

Annette Carnhede varnade bland annat för att utvecklingen urholkar staten eftersom det personliga ansvaret som kan utkrävas av en statlig ämbetsman försvinner. Samtidigt minskar insynen och de statliga verksamheterna blir allt mindre transparenta.

Fredrik Reinfeldt säger till Publikt att det skulle kunna finnas en sådan risk.

– Ja, det kan finnas sådana risker, och därför är diskussionen välkommen.

Ändå tycker Fredrik Reingeldt att exempelvis arbetstoppar kan motivera att staten använder bemanningsföretag, ­ för effektivitetens skull.

– Gränsen sätts vid om det börjar uppfattas av medborgarna att stora statliga verksamheter inte går att utkräva ansvar av medborgarna. Men jag menar att vi inte är där.

Annette Carnhede på STs kongress.
Bild: Casper Hedberg
Annette Carnhede på STs kongress.
Fredrik Reinfeldt på STs kongress
Bild: Casper Hedberg
Fredrik Reinfeldt på STs kongress

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA