Rektorns respengar blev till lön

KTH2004-06-21

Rektor Anders Flodström på KTH i Stockholm har under åren 1999 – 2003 fått 10 000 kronor extra per månad i lön. Pengarna skulle gå till representation och reseersättningar, men inga utlägg har redovisats.

Bidraget upptäcktes av Riksrevisionen under en granskning av representationsrutiner vid ett trettiotal myndigheter, och revisionen har nu begärt en förklaring av styrelsen vid KTH, Kungliga Tekniska Högskolan.

Sammanlagt 600 000 har betalats ut i representationsbidrag, samtidigt som rektor också haft möjlighet att representera både internt och externt enligt KTHs normala representationsrutiner.

KTH har betraktat bidraget som en kostnadsersättning och har inte betalat arbetsgivaravgifter eller skatt på beloppet. Men eftersom rektor inte yrkat några avdrag för kostnader i deklarationen har skattemyndigheten likställt bidraget med lön.

Det gör även Riksrevisionen, som anmärker att så här får det inte gå till. Det är regeringen och ingen annan som bestämmer rektorslöner, och enligt regeringens beslut ska rektor inte ha några förmåner utöver lön.

Riksrevisionen har också kritik mot rektors användning av KTHs betalkort och att högskolan köpt in gåvor för oklara syften och med otydlig mottagare.

KTH har numera ändrat rutinerna för betalkort och slopat representationsbidraget. Enligt rektor Anders Flodström hade bidraget införts före hans tillträde. Och han har inte tjänat på systemet, försäkrar han

–Jag har 60 resdagar om året utan traktamente och får ingen ersättning när jag tar emot utländska gäster i hemmet.

Det finns dock inga verifikationer för dessa utgifter och traktamenten i deklarationerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA