Resestopp ska klara ekonomin

SIDA2009-11-24

Sida har infört resestopp för att klara budgeten. Åtgärden ska inte skada verksamheten, enligt arbetsgivaren. Men facket varnar för att både personal och bistånd drabbas när all kommunikation sker via mejl och telefon.

Den ansträngda ekonomin har fått Sidas ledning att tvärbromsa: sedan oktober råder resestopp, anställningsstopp och stopp för kompetensutveckling.

– Det är klart att det drabbar verksamheten, anser Verena Knippel, ST-avdelningens ordförande.

Myndighetens ledning kan i undantagsfall ge dispens för resor. Men möten med samarbetspartners i andra länder ersätts nu av telefonsamtal, mejl och videokonferenser.

– Tekniken fungerar inte så bra mellan alla länder. Det är dålig bild, skakiga linor och möten som plötsligt avbryts.

Viktigt få träffa partnern

Birgitta Danielsson handlägger bistånd för demokrati och mänskliga rättigheter i Zambia och Uganda. Hon har nu fått ställa in en planerad resa till Uganda.

– Jag har inte arbetat med Uganda tidigare så det kändes väldigt viktigt att få möta Sidas samarbetspartners. Nu måste jag bedöma relevansen, effektiviteten och kapaciteten hos organisationer utan att ha varit på plats. Det är ett väldigt svårt och också tidskrävande uppdrag.

Vissa frågor är särskilt svåra att reda ut via mejl. Birgitta Danielsson ger ett exempel:

– Uganda har problem med en utbredd homofobi. Jag bereder ett ärende om bistånd till en organisation som arbetar för mänskliga rättigheter. Men jag har vissa frågor om hur de ser på homosexualitet. Sådant är nästan omöjligt att undersöka i mejl.

Sidas generaldirektör Anders Nordström säger till ST Press att stoppet »inte är idealiskt, men hanterbart«.

– Vi försöker på alla sätt minska skadorna, till exempel genom att låta personal utomlands ta över en del uppgifter från Sverige. Men ekonomin är pressad och helt kan vi inte undvika att det märks.

"Det är svårare att bedöma samarbetsorganisationer utan att ha träffat dem", anser Birgitta Danielsson, som fick ställa in en resa till Uganda.
Bild: Sören Fröberg
"Det är svårare att bedöma samarbetsorganisationer utan att ha träffat dem", anser Birgitta Danielsson, som fick ställa in en resa till Uganda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA