Riksdagen stryper sin egen tidning

NYHET2004-11-04

Tidningen Från Riksdag & Departement har fått sina anslag minskade med nästan 30 procent. På sikt kanske enbart webbtidningen blir kvar, som en del av riksdagens övriga information.

– Det vore ärligare om man sade rent ut att man vill ha ett informationsblad istället för att skylla på ekonomin, säger chefredaktör Roger Älmeberg. Jag tolkar riksdagsstyrelsens beslut som att man vill göra sig av med tidningen.

Nuvarande beslut gäller för 2005 och berör inte antalet anställda. Tidningen måste dra ner på frilans- och bildinköp och ytterligare besparing har aviserats för 2006. Men det allra största hotet, betonar Roger Älmeberg, är att tidningen ska utredas för tredje gången. Det kan leda till att papperstidningen läggs ned.

– Det är skamligt att behandla personalen på detta sätt genom att dra ut på besluten om tidningens framtid.

Senast förra året kom dåvarande utredarna, massmediaekonomen Karl Erik Gustafsson och medieforskaren Lennart Weibull, fram till att just papperstidningen har en stark ställning. De avvisade tanken att enbart en webbtidning skulle bli kvar.

Riksdagsstyrelsen var inte enig i sitt beslut (se faktaruta), som socialdemokrater och moderater står bakom. Mot de ekonomiska ramarna och beslutet att pröva om endast en Internettidning ska finnas reserverade sig folkpartiet, kristdemokraterna och vänsterpartiet.

– Om ekonomin är det väsentliga borde tidningen få möjlighet att dra in mer pengar genom att jobba mer på marknadens villkor och pröva annan ägarform, kanske stiftelse, anser Roger Älmeberg.

I beslutet ligger också att tidningen ska koncentrera sig på »det riksdagsnära materialet«, vilket tillsammans med en ny policy betyder att tidningens uppdrag begränsas. Man måste i stort sett avstå från EU-bevakningen.

Riksdag & Departement

* Tidningen Från Riksdag & Departement har en upplaga på cirka 18 000 exemplar och finns även som Internettidning. Riksdagsstyrelsen beslut innebär:
Den ekonomiska ramen för 2005 minskas från cirka 5,5 miljoner till ungefär 4 miljoner kronor. Ny tidningspolicy ska utarbetas. En utredning ska se över om enbart en webbtidning ska finnas och ingå i riksdagens informationsverksamhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA