Riksdagsbeslut leder inte till åtgärder

RIKSDAGEN2014-03-25
Mindre än vart tredje av de tillkännagivanden till regeringen som riksdagen beslutade om under förra riksmötet har behandlats. ”Bristande respekt för demokratin”, säger företrädare för oppositionen.

Regeringen saknar egen majoritet i riksdagen. När oppositionen slår sig ihop över blockgränsen kan den vinna omröstningar i riksdagen, och vid åtskilliga tillfällen har riksdagsmajoriteten därför gett regeringen olika uppdrag genom tillkännagivanden.

Nu reagerar oppositionen på att regeringen inte tycks bry sig om den folkvalda riksdagens beslut:

”Om det är avsiktligt så är det någon form av trots, en bristande respekt för demokratin”, säger näringsutskottets vice ordförande Jonas Eriksson, MP, till Riksdag & Departement, R&D.

Enligt en granskning har mindre än en tredjedel av de tillkännagivanden som riksdagen beslutade om under förra riksmötet 2012/13 redovisats som slutbehandlade, skriver tidningen. I vissa av tillkännagivandena har riksdagen krävt att regeringen utreder olika frågor, medan det i andra fall varit fråga om krav på skarpa lagförslag, som till exempel i frågan om införande av så kallade personalliggare inom byggbranschen. Uppgifterna kommer från regeringens egen redovisning till riksdagen.

”Det är väldigt krävande att ta fram lagförslag och det är regeringen som sitter på de största resurserna för att kunna göra ett sådant arbete, så det är där det kan göras bäst”, säger Jonas Eriksson till R&D.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.