Riksdagsbeslut leder inte till åtgärder

RIKSDAGEN2014-03-25

Mindre än vart tredje av de tillkännagivanden till regeringen som riksdagen beslutade om under förra riksmötet har behandlats. ”Bristande respekt för demokratin”, säger företrädare för oppositionen.

Regeringen saknar egen majoritet i riksdagen. När oppositionen slår sig ihop över blockgränsen kan den vinna omröstningar i riksdagen, och vid åtskilliga tillfällen har riksdagsmajoriteten därför gett regeringen olika uppdrag genom tillkännagivanden.

Nu reagerar oppositionen på att regeringen inte tycks bry sig om den folkvalda riksdagens beslut:

”Om det är avsiktligt så är det någon form av trots, en bristande respekt för demokratin”, säger näringsutskottets vice ordförande Jonas Eriksson, MP, till Riksdag & Departement, R&D.

Enligt en granskning har mindre än en tredjedel av de tillkännagivanden som riksdagen beslutade om under förra riksmötet 2012/13 redovisats som slutbehandlade, skriver tidningen. I vissa av tillkännagivandena har riksdagen krävt att regeringen utreder olika frågor, medan det i andra fall varit fråga om krav på skarpa lagförslag, som till exempel i frågan om införande av så kallade personalliggare inom byggbranschen. Uppgifterna kommer från regeringens egen redovisning till riksdagen.

”Det är väldigt krävande att ta fram lagförslag och det är regeringen som sitter på de största resurserna för att kunna göra ett sådant arbete, så det är där det kan göras bäst”, säger Jonas Eriksson till R&D.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA