Riksgälden i luven på Riksbanken

FINANSER2013-01-23

Riksgälden riktar skarp kritik mot Riksbanken för att myndigheten utan beslut från riksdagen utökar den svenska statsskulden med mångmiljardbelopp.

Riksgälden har fått Riksbankens uppdrag att låna upp 100 miljarder kronor i utländsk valuta för att stärka den svenska valutareserven. Men Riksgälden ifrågasätter Riksbankens analys och genomför upplåningen under protest:

”Hela beloppet kommer att lånas upp med hjälp av obligationer och korta värdepapper i utländsk valuta. Riksgäldens upplåning i kronor påverkas alltså inte av utlåningen till Riksbanken”, säger riksgäldens avgående chef Bo Lundgren i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet kommer den samlade statsskulden att öka från 56 till 156 miljarder kronor i och med detta. Men genom att valutareserven förstärks, innebär den nya upplåningen inte att statsfinanserna försvagas.

Däremot säger Riksgälden mycket tydligt ifrån att myndigheten tycker att det är fel att ett enskild myndighet , läs Riksbanken, kan öka statsskulden med tresiffriga miljardbelopp utan tydliga ramar. Beslutsgången urholkar riksdagens kontroll över statens finanser, menar Riksgälden i pressmeddelandet.

”De starka statsfinanserna gör samtidigt att Riksgälden inte delar Riksbankens oro för att våra möjligheter att låna ska försämras. Vi räknar med att även framöver kunna fullgöra vårt uppdrag att finansiera statens verksamhet, inklusive att vid behov låna till valutareserven” , säger Bo Lundgren.

Riksgälden förordar en ordning där valuta inte lånas upp förrän Riksbanken behövt använda valutareserven. Det är en säkrare och billigare ordning för staten som helhet, än att på förhand låsa medel i valutareserven. Riksgälden ser därför enligt pressmeddelandet fram emot den översyn av reglerna som en statlig utredning kommer att lägga fram i slutet av januari.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA