Riksrevisionen framhåller granskningars resultat

STATSFÖRVALTNING2023-04-05

”Många små steg mot en bättre statlig verksamhet” är riksrevisor Helena Lindbergs beskrivning av regeringens och myndigheternas agerande efter Riksrevisionens granskningar. I en uppföljning konstaterar Riksrevisionen att de flesta granskningar leder till att åtgärder vidtas.

Riksrevisionen följer varje år upp de granskningar som genomförts av regeringen, statliga myndigheter, bolag och stiftelser. Årets uppföljning visar att granskningarna bidrar till mindre risk för oegentligheter vid upphandling, effektivare infrastrukturplanering och bättre hantering av museiföremål, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Den övergripande slutsatsen är att granskningarna lett till en lång rad förbättringar av den statliga verksamheten.

Riksrevisionen har i årets rapport följt upp 22 effektivitetsgranskningar från 2018 och 2019. 19 av de 22 har lett till åtgärder från regeringen eller ansvariga myndigheter som är i linje med vad Riksrevisionen föreslagit.

”Granskningarna leder ofta till att regeringen ger myndigheterna uppdrag i regleringsbrev eller utreder problemet vidare. Det är också vanligt att myndigheterna skärper sina rutiner. Många små steg mot en förbättrad statlig verksamhet”, konstaterar riksrevisor Helena Lindberg i pressmeddelandet.

Också granskningen av myndigheternas årsredovisningar ger resultat. Fel och brister kan enligt rapporten ofta rättas till innan myndigheterna ens hunnit färdigställa sin årsredovisning. Av de tio myndigheter som ändå fick modifierade revisionsberättelser med kritik under 2021 hade de flesta vidtagit åtgärder för att rätta till bristerna redan efter ett år. 213 av de granskade myndigheterna klarade revisionen helt utan anmärkning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA