Riksrevisionen granskar hållbar upphandling

UPPHANDLING2021-12-03
Nu inleder Riksrevisionen en övergripande granskning av om statliga myndigheter tar miljöhänsyn i samband med upphandlingar. Frågan är om myndigheterna lever upp till de högt ställda ambitionerna att upphandlingar ska vara hållbara.

Varje år gör svenska myndigheter upphandlingar för flera hundra miljarder kronor. Lagen kräver att myndigheterna tar hänsyn till miljön vid sina upphandlingar. Nu vill Riksrevisionen veta hur effektivt de statliga myndigheterna arbetar för att offentliga upphandlingar ska vara miljömässigt hållbara.

”Regeringen och riksdagen ställer höga krav på myndigheterna på det här området. Granskningen ska ge svar på frågan om de statliga myndigheterna arbetar effektivt för att uppnå en miljömässigt hållbar offentlig upphandling”, understryker riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Sveriges höga ambitioner att använda offentliga upphandlingar för hållbar miljöutveckling måste balanseras mot andra syften med upphandlingarna, konstaterar Riksrevisionen. Det finns flera upphandlingslagar som anger att myndigheter om det är motiverat bör beakta miljöhänsyn. Totalt uppgår de upphandlingspliktiga offentliga inköpen till 782 miljarder kronor, motsvarande cirka 18 procent av Sveriges BNP.

Att ställa bra miljökrav i upphandlingar kräver kunskaper inom flera områden, konstaterar Riksrevisionen. Det kan till exempel gälla att avgöra vilken typ av miljökrav som är relevanta att ställa på en produkt. Kraven måste läggas på en strategiskt rimlig nivå, eftersom de behöver vara tillräckligt låga för att leverantörer ska kunna möta dem, men samtidigt så höga att de är verkningsfulla. I upphandlingen måste myndigheten också väga miljökravens betydelse mot andra krav som kostnad och arbetsförhållanden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.