Riksrevisionen kritisk mot budgeten

EKONOMI2016-11-22

Riksrevisionen anser att regeringen underskattar de offentliga utgifterna fram till 2020. Om välfärden ska kunna tryggas måste kommunerna få mer pengar.

I budgeten för 2017 har regeringen inte tagit hänsyn till befolkningsökningen och kommunernas ökade utgifter för vård, skola och omsorg. Om kommunerna inte ska göra betydande neddragningar i välfärden måste de öka sina utgifter med i storleksordningen 50 miljarder kronor fram till 2020, skriver Riksrevisionen i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Enligt Riksrevisionen innebär den demografiska utvecklingen så stora utmaningar och behov av prioriteringar de närmsta åren att dessa borde ha redovisats tydligt i budgetpropositionen. Om kommunerna ska kunna behålla dagens välfärdsnivå krävs höjda kommunalskatter med i genomsnitt två procentenheter. Alternativet är att statsbidragen till kommunerna höjs med 50 miljarder kronor.

Riksrevisionen konstaterar också att regeringen föreslår utgifter på 17 miljarder kronor som inte är finansierade. Det försvagar det offentliga sparandet. Regeringen bedömer att konjunkturen kommer att vara något starkare än normalt 2017. Då borde regeringen vidta åtgärder som stärker och inte försvagar det strukturella sparandet, anser Riksrevisionen i sin granskning av budgeten för 2017.

Riksrevisionen ser också stora finansiella risker i finanspolitiken och menar att budgetpropositionen och vårpropositionen borde innehålla ett särskilt avsnitt som tar upp aktuella större risker som omgärdar finanspolitiken tio till femton år framåt i tiden.

”Exempel på risker är: ökad efterfrågan på offentligt finansierade välfärdstjänster, personalförsörjningsproblem inom framför allt kommun- och landstingssektorn men även inom försvaret, asylmottagning, behov av integrationsinsatser, det säkerhetspolitiska läget, ökande sjukskrivningar, fallande pensioner, ökande antal personer med garantipension eller äldreförsörjningsstöd, bostadssituationen och det finansiella stabilitetsläget med historiskt höga skulder och bostadspriser”, skriver Riksrevisionen i Dagens Nyheter.

Debattartikeln är undertecknad av riksrevisor Margareta Åberg, chefsekonom Robert Boije, chefen för offentliga finanser Erik Höglin och revisionsdirektör Krister Jensevik.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA