Riksrevisionen missnöjd med regeringens förvaltning

BOLAGEN2006-05-17

Riksrevisionen är inte nöjd med hur regeringen styr de statliga bolagen. I en skrivelse till regeringen påpekar man att styrningen inte sker på ett aktiebolagsrättsligt bindande sätt.

”Med tanke på att de statliga bolagen ska drivas affärsmässigt samtidigt som de ofta har viktiga samhällsuppdrag är det nödvändigt att alla uppdrag är tydliga. Det är också viktigt att det framgår hur avvägningar mellan olika mål ska göras. En tydlig styrning från regeringen är en förutsättning för att få väl skötta företag liksom för medborgarnas insyn och riksdagens ansvarutkrävande”, skriver riksrevisor Kjell Larsson i ett pressmeddelande.

Eftersom instruktionerna från regeringen oftast inte fastställs på företagens bolagsstämmor blir de inte rättsligt bindanden och bolagen är därför inte formellt tvungna att följa de styrsignaler de får, påpekar Riksrevisionen.

Riksrevisionen har granskat den formella styrningen av de 41 statliga bolag staten är ensam ägare till och de dokument som respektive bolagsledning uppfattat som regeringens styrning.

Slutsatserna av granskningen är att det finns stora variationer i hur regeringen styr de statliga bolagen och att bolagens uppdrag ofta är otydliga. Risken är att finansiella målsättningar prioriteras på bekostnad av samhällsuppdrag – samhällsuppdraget är vanligen otydligt formulerat, medan de finansiella målen är mer preciserade.

Riksdagens möjlighet att utkräva ansvar av regeringen försvåras när styrningen baseras på otydliga och rättsligt osäkra dokument, påpekar Riksrevisionen och råder regeringen att:

• se till att varje bolags verksamhet grundar sig på rättsligt bindande dokument

• göra bolagens samhällsuppdrag så tydliga att uppdragen kan användas för bolagens styrning av verksamheten

• göra en tydlig avvägning mellan finansiella och samhälleliga mål

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA