Risk för korruption i Sverige

FÖRVALTNING2012-02-08

Sveriges motståndskraft mot korruption är inte så stark som många vill tro. Det hävdar Transparency International efter en granskning av tolv svenska institutioner.

I en europeisk studie som Transparency International har gjort är det bara Justitieombudsmannen, JO, som får full poäng. I jämförelse med övriga Europa står sig Sverige relativt bra i studien. Men det finns klara brister inom den offentliga sektorn och våra politiska partier, två institutioner av central betydelse i den svenska demokratin. Detta är en allvarlig varningssignal, skriver Transparency International svenske ordförande Lars-Göran Engfeldt i en debattartikel i Dagens Nyheter, DN.

I studien granskas utöver JO riksdagen, regeringen, domstolarna, offentlig sektor, polis/åklagare, valadministration, Riksrevisionen, de politiska partierna, medierna, det civila samhället och näringslivet. Medan JO fått full pott, 100 poäng, i de tre grundfaktorerna roll, styrning och kapacitet hamnar offentlig sektor i botten med 79 poäng. Offentlighetsprincipens räckvidd och bristande skydd för den som slår larm om oegentligheter drar ner betyget, enligt rapporten. Genomsnittet för de tolv granskade nyckelinstitutionerna är 88 poäng.

Korruptionsbekämpning har generellt alldeles för låg prioritet inom den offentliga sektorn, skriver Lars-Göran Engfeldt i DN. Bolagiseringar och upphandling av tjänster har skapat en riskzon för korruption. Systemen för kontroll och ansvarsutkrävande har inte förstärkts i motsvarande grad, skriver han.

Transparency International föreslår sju åtgärder.

  • Ett stärkt meddelarskydd
  • Stärkt skydd för whistle-blowers
  • Öppenhet kring partiernas finansiering
  • Karantän vid övergång från offentlig till privat tjänst
  • Större öppenhet och insyn vid rekrytering till offentliga toppjobb
  • Skärpta regler mot domstolstrots
  • Särskilda regler och en särskild organisation för bekämpande av korruption

”Att bekämpa korruption är en strategisk fråga för vår framtid och för att värna det goda svenska varumärket. Sunt förnuft och god moral utgör inte ett tillräckligt skydd”, skriver Lars-Göran Engfeldt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA