Rymdstyrelsen kritiserar regeringen

FORSKNING2012-03-26
Ordföranden för Rymdstyrelsen Peter Egardt och myndighetens chef Olle Norberg kritiserar bristen på sammanhållen rymdpolitik. Bristerna gör att Sverige hamnar på efterkälken, menar de.

Det saknas en sammanhållen svensk politik för rymdområdet. Svensk forskning och högteknologi riskerar att tvingas backa och lämna ifrån sig det försprång som har byggts upp under lång tid, skriver Peter Egardt och Olle Norberg i en debattartikel i Svenska Dagbladet, SvD:

”En rymdpolitik måste fokusera på hela kedjan från idé, forskning och utveckling till demonstration och användning. En sådan politik förstärker satsningen på vetenskaplig spets och kompetens när den också paras med innovationskraften i svensk företagsamhet.”

Vi har hamnat i en situation där ingen motsätter sig satsningar på verksamheter som är beroende av investeringar i satellitsystem och bärraketer, men få vill betala och ännu färre prioritera. I grunden handlar det om Sveriges konkurrenskraft, skriver de.

Debattartikeln utmynnar i ett krav riktat till regeringen, att den forsknings- och innovationsproposition som väntas till hösten ska innehålla ett kapitel om rymdfrågor. Det skulle ge en tydlig signal om att Sverige värnar och vårdar innovationskapital och innovationsförmåga inom ett för Sveriges framtida konkurrenskraft centralt område, skriver företrädarna för Rymdstyrelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.