Ryska fack kan uteslutas ur globala facket

UKRAINA2022-03-09
De nordiska ländernas fackliga centralorganisationer kräver att den ryska fackliga centralorganisationen FNPR utesluts ur Internationella fackliga samorganisationen, ITUC, om FNPR inte backar från sitt stöd till Rysslands krig i Ukraina.

FNPR är den största fackliga centralorganisationen i Ryssland. Efter invasionen i Ukraina gjorde organisationen ett uttalande där man fullt ut stöder den ryske presidenten Vladimir Putins ”beslut att avnazifiera Ukraina”.

FNPR är medlem i den globala fackliga samorganisationen ITUC. Men nu har de femton centralorganisationerna i Nordens fackliga samorganisation ställt krav på ett extraordinarie möte snarast möjligt i ITUCs styrelse. Om den ryska centralorganisationen då inte tar tillbaka sitt ställningstagande och sitt stöd för invasionen bör organisationen suspenderas, anser de nordiska facken.

Den betydligt mindre ryska centralorganisationen KTR är också med i ITUC. KTR har i ett uttalande förklarat att man är ”mycket oroad över de händelser som nu äger rum”. Organisationen uppmanar till fredlig dialog och ett upphörande av krigshandlingarna snarast möjligt.

STs internationella sekreterare Karin Brunzell bedömer att KTR sträcker sig så långt som det går i dagens Ryssland.  

– Det är inte så skarpt, men det kan ju ge fängelse bara att använda ordet krig. De gör det som går att göra.

Även den europeiska fackliga internationalen för offentliganställda, EPSU, har ryska medlemsförbund som ingår i det Putinvänliga FNPR. Enligt EPSUs generalsekreterare Jaan Willem Goudriaan pågår diskussioner om deras medlemskap, men något beslut är ännu inte fattat. EPSU och dess globala motsvarighet PSI har fördömt Rysslands invasion och kräver att alla ryska styrkor lämnar Ukraina omedelbart.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.