ST uppmanar till solidaritet med Ukraina

UKRAINA2022-02-24

Den fackliga solidariteten med Ukraina är viktig, säger STs internationella sekreterare Karin Brunzell. ”Man ska inte underskatta den kraft som finns i att känna stöd från andra i en utsatt situation”, säger hon.

ST har haft ett mångårigt samarbete med sin systerorganisation i Ukraina, SEUU. Stödet har främst bestått i utbildningar av förtroendevalda för att för att skapa ett fackförbund för statligt anställda på demokratisk grund. De personliga kontakterna har varit omfattande, och STs internationella sekreterare Karin Brunzell fick ett första sms från en ukrainsk samarbetspartner redan under natten, då den ryska invasionen påbörjats.

– Vi har frågat på vilket sätt vi kan hjälpa till, säger hon. Samtalen fortsätter, men det de säger nu är att vi måste se till att facken inte blir en del i det informationskrig som pågår.

Den ryska desinformationen som bland annat sprids i Ryssland och Ukraina är massiv, säger Karin Brunzell. Hon uppmanar medlemmar i ST att dubbelkolla uppgifter om konflikten innan man för dem vidare i sociala medier.

SEUU har enligt Karin Brunzell lämnat sina regionala kontor i Donetsk- och Luhanskregionerna i östra Ukraina. 2014, då ryskstödda separatister tog över makten i delar av dessa regioner, tvingades fackliga företrädare under vapenhot att lämna kontoren, men de byggdes upp igen.

Vid lunchtid i dag kom också beskedet att SEUU även lämnar Kiev, då läget där anses för osäkert.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt