Säkerhetschef åtalas

FÖRSÄKRINGSKASSAN2014-12-15

Justitiekanslern har väckt åtal mot Försäkringskassans säkerhetschef Torgny Collin för brott mot efterforskningsförbudet. Ett bevis är en inspelning från ett möte där han frågade vem som läckt uppgifter till Expressen.

Expressen avslöjade i våras att Försäkringskassans säkerhetsdirektör Torgny Collin ställt frågor om vem som lämnat uppgifter till tidningen om missförhållanden på myndigheten. Uppgifterna gällde bland annat Försäkringskassans kommunikationsdirektör, som i praktiken var chef för sin sambo och attesterade hennes utlägg. Sedan dess är Torgny Collin försatt ur tjänst.

Förbudet för myndigheter att efterforska vem som lämnat uppgifter till medier finns i Tryckfrihetsförordningen. Enligt Justitiekanslern har Torgny Collin haft ett uppsåt att efterforska genom att ställa frågor om Expressens källa. Tre medarbetare på Försäkringskassan har hörts som vittnen.

Torgny Collin själv förnekar brott.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA