Saknar tid för handledning

HÖGSKOLAN2008-05-19

Nästan hälften, 43 procent, av doktorsavhandlingarna styrs av åtaganden till en finansiär. Det anser ett urval professorer i en undersökning beställd av ST, TCO och Sveriges förenade studentkårer, SFS. De tillfrågade menar också att det finns för lite tid för handledning.

SCB har frågat 2 400 professorer hur de uppfattar sitt uppdrag som handledare av doktorander. 70 procent har svarat på enkäten.

Av de professorer som anser att avhandlingarna till viss del styrs av finansiärerna menar en dryg femtedel, eller 22 procent, att de förväntade forskningsresultaten påverkas av dem som finansierat arbetet.

Flertalet, 84 procent, anser att det framför allt är valet av ämne i som påverkas av dem som finansierat projekten.

Framför allt är det professorer inom de tekniska områdena och på Sveriges lantbruksuniversitet som anser att det finansiärerna som styr.

Majoriteten, 73 procent, av professorerna anser att de har ett stort ansvar för finansieringen av sina doktorander. Bara 5 procent anser att finansieringen fungerar mycket bra. Majoriteten tycker att den fungerar dåligt.

Knappt hälften av handledarena har genomgått någon handledarutbildning. Kvinnliga handledare har i högre utsträckning än manliga genomgått utbildning.

Enligt undersökningen är det en stor skillnad mellan hur mycket utrymme professorerna anser att doktoranderna behöver och den tid som finns avsatt för handledning i deras tjänster. Professorerna bedömer att det behövs 41 – 60 timmar handledning per termin, medan utrymmet bara är 21 – 40 timmar.

Flertalet av handledarna inom det tekniska området anser att doktoranderna är väl förberedda för att arbeta utanför högskolan. Inom humanistiskt – samhällsvetenskapliga områden anser majoriteten av handledarna att doktoranderna är dåligt förberedda för sådant område.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA