Sänkt pension får inte fler i jobb

PENSIONER2021-05-24
Att sänka pensionen leder inte till att pensionärer går tillbaka till jobbet. Det visar en granskning av pensionsbromsens verkan på pensionärers vilja att arbeta från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

När skulderna i det allmänna pensionssystemet blir större än tillgångarna aktiveras den så kallade bromsen i pensionssystemet. Genom att pensionerna automatiskt sänks undviks ekonomiskt underskott i systemet. När bromsen slog till 2011 blev effekten att vissa individer tappade upp till sju procent av sin allmänna pension, enligt rapporten från IFAU. Men den sänkta inkomsten påverkade inte de yngre pensionärernas vilja att arbeta. Det blev inte fler som återgick till lönearbete i åldersgruppen 65-74 år. 

”Resultaten indikerar att dessa relativt unga pensionärer inte återvänder till arbetsmarknaden även om de tappar en relativt stor del av sin inkomst. Det är intressant mot bakgrund av tidigare studier som visat att sänkt pension leder till att de som arbetar skjuter upp pensioneringen”, konstaterar en av rapportförfattarna, Alexander Willén, i ett pressmeddelande.

Inte heller pensionärernas hälsa påverkades enligt rapporten av den sänkta pensionen, vilket bekräftar tidigare studier som visat att inkomstförändringar bland äldre inte påverkar deras hälsa.

I studien har forskarna Julian V. Johnson och Alexander Willén vid Norges handelshögskola jämfört individer med nästan identisk allmän pension före aktiveringen av bromsen som fått olika stor minskning av pensionen. Gifta och sammanboende uteslöts eftersom de kan förlita sig på sin partners inkomst. Hälsan mättes utifrån vårdbesök samt förskrivning av receptbelagda läkemedel.

Enligt IFAU aktiverades pensionsbromsen för första gången 2010. Under åren 2010-2018 sparades nästan 75 miljarder kronor i pensionsförmåner som på grund av bromsen inte betalades ut. Den genomsnittliga pensionären förlorade pensionsinkomst motsvarande fyra månader av vad de annars skulle ha fått i pension under perioden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.