Sänkt skatt gav sämre löneutveckling

EKONOMI2013-06-03
Upprepade jobbskatteavdrag och sänkt a-kassa har hållit tillbaka löneutvecklingen. Det framgår av en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

IFAUs rapport bygger på en studie av vad som hände med lönerna när inkomstskillnaden mellan sysselsatta och arbetslösa ökade under åren 2007-2009. Under perioden blev det på grund av jobbskatteavdragen mer lönsamt att arbeta och mindre lönsamt att vara arbetslös, genom att inkomsttak och ersättningsgrad i arbetslöshets­försäkringen sänktes.

Enligt rapporten har löneökningen blivit mindre ju mer man tjänar på att arbeta jämfört med att vara arbetslös.

”Det är vad vi förväntat oss utifrån ekonomisk teori. Jobbskatteavdraget gör att löntagarna får mer pengar i plånboken även utan löneökningar och den minskade a-kassan leder till att arbetslöshet är mer kostsam för den enskilde individen. Båda faktorerna bör göra löntagarna mer benägna att acceptera lägre löner än vad som annars skulle ha varit fallet”, säger en av rapportens författare, Lars Calmfors, i ett pressmeddelande.

Enligt studien innebär en procents minskning av arbetslös­hetsersättningen, eller en procents ökning av den andel av lönen som en löntagare behåller efter skatt, att lönerna sjunker med 0,1–0,2 procent.

”Vår rapport tyder på att lönerna påverkades av reformerna och att effekten är i paritet med vad tidigare forskning funnit när man studerat liknande reformer utomlands, fortsätter Lars Calmfors. Det är en viktig slutsats eftersom teoretisk forskning pekar på att en återhållsam lönebildning bidrar till ökad syssel­sättning”, säger Lars Calmfors.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.