Satsar för att rekrytera fler domare

DOMSTOLSVERKET2013-05-30
Med mer utbildning och fler praktikplatser vill Domstolsverket underlätta rekryteringen av nya domare vid landets domstolar.

Domstolsverket ökar antalet utbildningsplatser för fiskaler vid landets hovrätter och kammarrätter. Samtidigt ska också möjligheterna för bland annat åklagare och advokater att arbeta på prov i domstol ökas. Satsningarna ingår i Domstolsverkets långsiktiga arbete med att trygga kompetensförsörjningen av ordinarie domare, skriver myndigheten i ett pressmeddelande

Utbildningsplats för fiskaler kan sökas av den som har genomfört sin notarieutbildning. Antalet fiskalplatser utökas från 158 till 210. Samtidigt fördubblas anslaget för extern adjunktion i hovrätt och kammarrätt. Extern adjunktion innebär att jurister med annan yrkesbakgrund än genomgången domarutbildning, som advokater, åklagare eller andra kvalificerade jurister, på prov får arbeta som domare. 23 miljoner kronor satsas på extern adjunktion i år, vilket är en fördubbling jämfört med 2012.

”De satsningar som nu görs på fler fiskaler och utökningen av externa adjunktionsplatser är omfattande. Det är två viktiga åtgärder, men det är samtidigt bara två av flera delar i det långsiktiga arbetet för att trygga kompetensförsörjningen av domare”, säger Domstolsverkets personalchef Karin Nacke i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.