Satsning på civil personal i polisen

POLISEN2011-06-10
Polisen ska rekrytera omkring 300 civila medarbetare under 2011 och 2012. Satsningen har blivit möjlig sedan man förra året uppnådde politikernas mål om 20 000 poliser.

Så sent som i höstas var jobb för civilanställda i farozonen på flera håll i landet. Den civila personalen har länge fått ta smällen när polisen haft budgetproblem, eftersom polismyndigheterna varit tvungna att prioritera poliserna. Riksdagen har beslutat att Sverige ska ha minst 20 000 poliser. Den nivån uppnåddes dock 2010, och nu finns ekonomiskt utrymme att rekrytera annan kompetens.

Enligt STs avdelningsordförande Karin Svenning handlar det bland annat om IT-experter och analytiker, men också personer som kan frigöra poliser till polisiära arbetsuppgifter.

– Vi ser oerhört positivt på detta, säger hon. Som det är nu tvingas man sätta poliser på arbetsuppgifter som civilanställda kan sköta.

För närvarande finns cirka 7 700 civilanställda. Tillskottet på 300 personer kan låta mycket, säger Karin Svenning, men det verkliga behovet kan vara ännu större.

– Tanken är nu att varje polismyndighet ska göra en kompetensinventering, och sedan får man prioritera.

Rikspolischef Bengt Svenson kan inte säga om de civilanställda får tryggare jobb i och med att målet om 20 000 poliser har uppnåtts.

– Men det jag kan överblicka under de närmaste åren är inget annat än säkra anställningar. Detta är ingen kortsiktig satsning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.