Satsning ska få utrikes födda kvinnor i jobb

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-05-02

Regeringen beslutar vid dagens sammanträde om ett nytt regleringsbrev för Arbetsförmedlingen, skriver Dagens Nyheter. 300 miljoner kronor av myndighetens medel för etableringsuppdraget omfördelas till insatser för att få utrikes födda kvinnor i arbete.

”Pengarna är inte öronmärkta men vi skriver i regleringsbrevet att de i huvudsak ska användas till utrikes födda kvinnor. Vi ser att även om det blir bättre så är det fortfarande en grupp som släpar efter när det gäller arbetslöshet och sysselsättning”, säger säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, till Dagens Nyheter.

Enligt tidningens uppgifter innehåller det nya regleringsbrevet för Arbetsförmedlingen ett nytt uppdrag för att få fler utrikes födda kvinnor i jobb. 300 miljoner kronor omfördelas inom ramen för etableringsuppdraget för att prioritera satsningar på den här gruppen.

”Det här är fortfarande en grupp som släpar efter när det gäller arbetslöshet och sysselsättning”, säger Ylva Johansson.

Sysselsättningen bland utrikes födda kvinnor ligger fortfarande lågt jämfört med andra grupper på arbetsmarknaden. Sysselsättningsgraden för hela befolkningen ligger på över 80 procent medan den för utrikes födda kvinnor är 63 procent. Ett av skälen till att regeringen nu vill ha en särskild satsning på den här gruppen är avvecklingen av den tidigare insatsen med extratjänster. Arbetsförmedlingen får enligt regleringsbrevet möjlighet att fortsätta med extratjänster för utrikes födda kvinnor.

Att den nya satsningen riktas mot just kvinnor beror på att det tar längre tid för kvinnorna att komma i arbete. Enligt Ylva Johansson är en huvudanledning till det att många kvinnor hör till gruppen som har väldigt låg utbildning.

”Sen tror jag inte man ska blunda för att det också finns hedersstrukturer som påverkar familjernas vilja att kvinnan ska arbeta”, säger Ylva Johansson till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA