Kontorsytan krymper med mer än hälften när SCBs huvudkontor flyttar.
Bild: Mostphotos
Kontorsytan krymper med mer än hälften när SCBs huvudkontor flyttar.

SCB bantar huvudkontorets yta till hälften

SCB2020-12-15

När SCBs huvudkontor i Örebro byter lokaler minskar kontorsytan med mer än hälften, från nuvarande 17 000 kvadratmeter till 7 900 kvadratmeter. ”Det blir ett digert arbete att tänka igenom arbetssätt och metoder för att det här ska fungera för alla”, säger Ulla Ekander-Liew i STs sektionsstyrelse till Publikt.

I september 2023 går flyttlasset för de omkring 700 anställda på SCBs huvudkontor i Örebro. Kontraktet med den nya hyresvärden gäller för en nybyggd lokal på totalt 7 900 kvadratmeter. Det kontor man sitter i nu har en yta på 17 000 kvadratmeter.

Det kommer att bli omkring 500 skrivbordsplatser på fyra våningar. Samtliga i öppna kontorslandskap, enligt Ulla Ekander-Liew, vice ordförande för ST inom SCB och sektionsstyrelseledamot i Örebro.

– Man räknar med att man ska jobba mer hemifrån. Vissa personer kommer inte att kunna göra det, till exempel på grund av säkerhetsklassade arbetsuppgifter, och då måste man hitta lösningar för det. Men vi har inte riktigt kommit så långt än, säger hon till Publikt.

Även myndighetsledningen kommer att sitta i ett öppet landskap när SCB flyttar in i de nya lokalerna, enligt den information som Ulla Ekander-Liew har fått.

Enligt arbetsgivaren är erfarenheterna av distansarbete till följd av den rådande coronapandemin en anledning till att man har valt att krympa kontorsytan.

”Under pandemin har vi kommit fram till att vi ska erbjuda medarbetarna att jobba hemma även efter pandemin. Tidigare har vi varit restriktiva med det, men vi har sett att det har fungerat”, säger SCBs biträdande generaldirektör Helen Stoye till tidningen Fastighetsvärlden.

Ulla Ekander-Liew har hittills inte fått så många reaktioner på flytten från de omkring 400 ST-medlemmarna vid Örebrokontoret. Däremot har facket gått ut med en frågeställning till medlemmarna om hur man ställer sig till att jobba mer på distans i framtiden, vilket man har fått mestadels positiva svar på, säger hon.

Hon påpekar att det är skillnad på det påtvingade distansarbete som för tillfället pågår till följd av pandemin, och att göra distansarbetet till en långsiktig lösning.

– Det finns självklart vissa som inte tycker att det här passar dem så bra i längden. Det som är viktigt är att arbetsgivaren tänker över det här så att vi får någonting som är bra, samtidigt som man funderar på hur man ska lösa det för dem som det inte passar så bra för, säger Ulla Ekander-Liew.

Som Publikt tidigare har skrivit om flyttade SCB under förra året från sitt kontor på Östermalm i Stockholms innerstad till nya lokaler i Solna. Även där minskades kontorsytan med omkring hälften, från cirka 14 000 till runt 7 000 kvadratmeter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA