Seko stämmer Kriminalvården i Arbetsdomstolen

KRIMINALVÅRDEN2022-05-19
Fackförbundet Seko stämmer Kriminalvården i Arbetsdomstolen och begär att avskedandet av en kriminalvårdare ska ogiltigförklaras. Mannen fick lämna sin tjänst efter att han sjukskrivit sig och åkt på en fotbollsmatch.

Kriminalvårdaren hade begärt ledigt under helgen när matchen ägde rum, men nekades på grund av personalbrist. Då sjukskrev han sig och åkte ändå. Arbetsgivaren fattade misstankar då kriminalvårdaren hade twittrat från matchen, och det hela uppdagades. Enligt myndighetens personalansvarsnämnd innebar kriminalvårdarens agerande arbetsvägran och/eller olovlig frånvaro.

Men mannens fackförbund Seko anser att avskedet var felaktigt och stämmer arbetsgivaren i Arbetsdomstolen. Seko skriver i sin stämningsansökan att kriminalvårdaren hade känningar av en gammal arbetsskada i foten den aktuella helgen och därför inte kunde arbeta, men att skadan inte hindrade honom från att åka buss till och från matchen och titta på fotboll.

Seko kräver 200 000 kronor i skadestånd för medlemmens räkning. Om Arbetsdomstolen skulle komma fram till att det fanns skäl för uppsägning – men inte avsked – är skadeståndskravet 150 000 kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.