Seko stämmer Kriminalvården i Arbetsdomstolen

KRIMINALVÅRDEN2022-05-19

Fackförbundet Seko stämmer Kriminalvården i Arbetsdomstolen och begär att avskedandet av en kriminalvårdare ska ogiltigförklaras. Mannen fick lämna sin tjänst efter att han sjukskrivit sig och åkt på en fotbollsmatch.

Kriminalvårdaren hade begärt ledigt under helgen när matchen ägde rum, men nekades på grund av personalbrist. Då sjukskrev han sig och åkte ändå. Arbetsgivaren fattade misstankar då kriminalvårdaren hade twittrat från matchen, och det hela uppdagades. Enligt myndighetens personalansvarsnämnd innebar kriminalvårdarens agerande arbetsvägran och/eller olovlig frånvaro.

Men mannens fackförbund Seko anser att avskedet var felaktigt och stämmer arbetsgivaren i Arbetsdomstolen. Seko skriver i sin stämningsansökan att kriminalvårdaren hade känningar av en gammal arbetsskada i foten den aktuella helgen och därför inte kunde arbeta, men att skadan inte hindrade honom från att åka buss till och från matchen och titta på fotboll.

Seko kräver 200 000 kronor i skadestånd för medlemmens räkning. Om Arbetsdomstolen skulle komma fram till att det fanns skäl för uppsägning – men inte avsked – är skadeståndskravet 150 000 kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA