Sjukskrev sig och gick på fotboll – avskedades

KRIMINALVÅRDEN2022-03-03

Kriminalvårdens personalansvarsnämnd har beslutat att avskeda en kriminalvårdare som sjukskrev sig och åkte på fotbollsmatch. Bland arbetsgivarens bevis fanns meddelanden på Twitter som han skrivit under matchen.

Den kriminalvårdare vars ärende prövades av Kriminalvårdens personalansvarsnämnd hade ansökt om semester för den helg då fotbollsmatchen skulle äga rum, då han själv var schemalagd. Arbetsgivaren bedömde dock att bemanningsfrågan inte gick att lösa och avslog ansökan.

På fredagen före helgen ringde den anställde och sjukskrev sig. Chefen erinrade sig att kriminalvårdaren tidigare begärt semester, och frågade efter helgen en annan anställd som varit på matchen om denne mött sin kollega där. Det hade han.

I den fortsatta utredningen framkom att den sjukskrivne kriminalvårdaren tillbringat en hel dag och kväll med att resa fram och tillbaka till matchen och att titta på den. Han hade också lagt ut flera inlägg på Twitter med kommentarer om vad som hände på planen.

Kriminalvårdaren själv såg inget fel i sitt agerande. Syftet med semesteransökan var inte fotboll utan en dejt, framhöll han, och ifrågasatte arbetsgivarens begränsningar i vad man får göra som sjukskriven.

Enligt Kriminalvården hade den anställde allvarligt åsidosatt sina åligganden i arbetet, eftersom han rimligtvis hade kunnat arbeta. Att i stället sjukskriva sig innebär enligt myndigheten arbetsvägran och/eller olovlig frånvaro.

Myndighetens personalansvarsnämnd beslutade att avskeda mannen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA