Sekreterare godkände chefs utgifter

SIDA2004-05-12

Statliga myndighetschefer slarvar med sina representationsnotor, visar Riksrevisionens granskning. Och på Sida får sekreteraren attestera högsta chefens fakturor.

Riksrevisionen gör under våren nedslag bland fakturor och verifikationer för representation bland de högsta cheferna på 40 myndigheter. Elva granskningar är klara, och i de flesta fall. har Riksrevisionen anmärkt om brister.

På Sida är det generaldirektörens sekreterare som attesterar generaldirektörens fakturor.

Det räcker inte, anser Riksrevisionen och föreslår att styrelsen regelbundet går igenom GDs representationskostnader.

Sidas GD Maria Norrfalk hävdar dock att myndighetens rutin är det normala i den statliga myndighetssfären.

– Dessutom skulle en styrelsegranskning av mina fakturor strida mot verksförordningen, som anger vad styrelsen får och inte får göra, säger hon.

Avdelningschef Curt Öberg på Riksrevisionen ser dock inga hinder i verksförordningen för en sådan genomgång i styrelsen.

– Och det är ingen poäng med att låta en sekreterare i beroendeställning attestera räkningar, då är det bättre att GD gör det själv, anser han.

Ledningen blir otydlig och kontrollen svår med den svenska myndighetskonstruktionen där GD också är ordförande i styrelsen, konstaterar han.

Den vanligaste kritiken mot de granskade myndighetsledningarna är att syftet med deras representation ibland inte anges, inte heller vilka som deltagit. Det händer också att kvitton och attester saknas. Det gäller bland andra Rikspolisstyrelsen.

Försvarets materielverk får däremot beröm för korrekt skött representation. Dessutom var den under 2003 blygsam och bestod till största delen av ”landgångar, smörgåsar och liknande samt luncher”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA