Sekretesskrav för video i domstol

ÖPPENHET2008-08-29

Riksåklagaren kräver ökad sekretess för filminspelningar av rättegångar. Risken är annars att människor kommer att vägra att delta i rättsprocesser där videokamera används.

Om två månader, den 1 november, genomförs lagändringar som innebär att förhör i domstol normalt ska videofilmas. Om någon part överklagar en dom i tingsrätten, kan hovrätten använda videobanden som underlag för sitt beslut.

Metoden har använts på försök av Göta hovrätt och några tingsrätter sedan december förra året.

Men nu slår Riksåklagaren, RÅ, larm om att sekretesskyddet för inspelningarna är otillräckligt. Det finns enligt RÅ en ”utbredd och befogad oro” bland åklagare att vittnen kan komma att vägra framträda inför kameran.

De regler som gäller nu säger att bildmaterialet bara kan lämnas ut om det står klart att den filmade personen inte lider någon skada av det. RÅ anser dock att det finns en risk att materialet sprids på ett sätt som skadar den fortsatta rättsprocessen. Till exempel kan TV-bolag pressa parter och vittnen att godkänna ett utlämnande, och sedan genomföra en ”alternativ rättegång” i TV innan hovrätten tagit upp målet.

Även Justitiekanslern har tidigare påtalat det problemet och framhållit att medieföretag förmodligen kan tänka sig att betala stora summor för att få tillgång till inspelade förhör i vissa fall.

De som är parter i ett mål ska alltid ha rätt att ta del av allt material. Partsinsynen måste hanteras så att hon eller han inte kan skicka inspelningen vidare, exempelvis över mobiltelefon, understryker Riksåklagaren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA