Sida kritisk mot förslag om utlokalisering

NYHET2005-03-11

Regeringens lokaliseringsutredares, Jan Bergqvist, förslag om att förlägga ytterligare tjänster, finansierade av Sida, på Gotland får hård kritik.

Av:  Christian Örjestål

Sida menar att utredningens förslag kommer att splittra upp verksamheten, göra den kostsammare samt mindre effektiv.

- Förslaget baseras inte på en analys där man tagit hänsyn till biståndets mål. Om det genomförs splittras verksamheten upp, den blir dyrare och mindre effektiv, säger Sidas generaldirektör, Maria Norrfalk.

Enligt förslaget ska bland annat Internationella Programkontorets verksamhet utvidgas och ett sekretariat för svenska kommuners deltagande i biståndsverksamheten ska inrättas.

- Det är inte utökningen i sig som är problematisk utan att resurser satsas på fel saker. En placering utanför Stockholm innebär sämre möjlighet till dialog med centrala organisationer, myndigheter och även privatpersoner. Resekostnaderna ökar och kvaliteten på arbetet riskerar att försämras, säger Maria Norrfalk.

De resurser som kommer att användas till de nya tjänsterna skulle, enligt Sidas ledning, kunna läggas på redan existerande verksamhet.

- Den kraftiga ökningen av biståndsanslaget gör att Sidas kapacitet i fält och i Sverige måste förstärkas. Att finansiera de föreslagna tjänsterna gagnar inte Sidas verksamhet på samma sätt. Nu riskerar effektiviteten och kvaliteten på vårt arbete att sjunka och i förlängningen drabbas fattiga människor i våra samarbetsländer, säger Maria Norrfalk.

Sedan tidigare har cirka 20 nya tjänster tillförts Gotland genom ett regeringsbeslut att förlägga en ny Sida-enhet för Östersjösamarbete till Visby under 2005.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA