Sida stoppar utbetalningar

KORRUPTION2019-09-03

Biståndsmyndigheten Sida har stoppat utbetalningar till organisationen African Enterprise Challenge Fund, AECF, sedan oegentligheter upptäckts. I fjol fick organisationen 114 miljoner kronor av Sida, uppger TT.

Sida använde biståndsmedel i syfte att AECF skulle stimulera småföretag söder om Sahara. Men efter en revision står det klart att en del av pengarna använts till att berika personer i organisationens ledning, skriver TT. Enligt rapporten har den nytillträdde vdn för AECF fått 54 procent mer i lön än sin företrädare. Dessutom har organisationen under 2018 infört ett nytt bonussystem som innebar att bonusutbetalningarna ökade med 341 procent.

”Vi reagerade direkt när vi fick de här uppgifterna och frös våra utbetalningar i år”, säger Hans Magnusson, chef för Sidas Afrikaavdelning, till TT.

Oegentligheterna upptäcktes i samband med den årliga revisionsrapporten från AECF. Utifrån den beslutade Sida att gå vidare och granska uppgifterna i en särskild rapport. Hans Magnusson konstaterar i intervjun med TT att det förekommer att biståndspengar används felaktigt, och att det inte går att garantera att brott inte sker:

”Vi arbetar jättehårt mot korruption, vi accepterar aldrig korruption och så fort vi upptäcker något agerar vi direkt och fryser utbetalningar, och är det så att det är ett lagbrott ska det såklart polisanmälas”, säger Hans Magnusson till TT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA