175 miljoner extra till Sidas förvaltning

BISTÅND2019-09-17
Höstbudgeten kommer att innehålla 175 miljoner kronor extra till Sidas förvaltningsbudget, enligt ett pressmeddelande. Syftet är att säkra ett effektivt bistånd genom bättre kontroll och utvärdering.

Regeringen pekar i sitt pressmeddelande på oroande utmaningar i världen. Det demokratiska utrymmet krymper för journalister, människorätts- och miljöförsvarare, förtroendevalda och det civila samhället. Klimatförändringar hotar den biologiska mångfalden. Samtidigt ökar de humanitära behoven i spåren av nya, mer komplexa och fördjupade konflikter.

Därför föreslår regeringen tillsammans med Centern och Liberalerna en höjning av Sidas förvaltningsanslag med 175 miljoner kronor under 2020. Avsikten är att säkerställa ett effektivt bistånd och ge myndigheten goda förutsättningar att förverkliga regeringens utvecklingspolitik.

”Ett höjt förvaltningsanslag möjliggör stärkt fältnärvaro inte minst i de ofta komplexa och oförutsägbara miljöer som Sida verkar i. Ett höjt förvaltningsanslag är också viktigt för ett ökat genomslag för den offensiv för demokratin som regeringen lanserat”, skriver regeringen.

Det höjda förvaltningsanslaget ska ge Sida möjlighet att arbeta med kontroll och förbättra uppföljningen i fält. Det ska ge fler möjligheter till revision och stärka stödet till ambassaderna när korruption upptäcks.

Enligt regeringen ska anslaget också ge möjlighet att utveckla och använda sig av artificiell intelligens, AI, för att lättare upptäcka korruption inom biståndet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.